Ruilhandel in Nederland
 
 
26 augustus 2000
 
 
 

Ruilhandel tussen bedrijven verkeert in Nederland nog in een pril stadium, zeker vergeleken bij de Verenigde Staten. 'Maar wij doen het in Nederland wel een stuk fraaier', zegt D. van Straaten.
 
 


 
     
 
 
De oprichter en directeur van Nederlands eerste ruilhandelsbedrijf Bartering heeft maar weinig op met ruilhandel via internet. Bartering heeft wel een website maar daar staat alleen wat te verkopen producten op. Het is niet de bedoeling dat de Barteringleden via het web onderling transacties gaan sluiten. 'Wij laten onze klanten niet aan hun lot over, maar zijn actief getrokken bij iedere transactie.' Zo weet Van Straaten zeker dat de ruil altijd een succes wordt en leden elkaar niet lastig vallen als het hen niet goed uitkomt.

Bartering heeft nu 3400 leden. Van Straaten hoopt dit jaar met zijn 16 mensen personeel een omzet van 60 miljoen gulden te draaien. Wereldwijde ambities heeft het ruilhandelsbedrijf uit Heusden niet. Van Straaten: 'Als ik 30 duizend leden heb dan zit ik al aan een omzet van een miljard. Nederland is voor ons groot genoeg.'

Voor Van Straaten heeft ruilhandel niets met ideologie te maken, net als voor de meeste Amerikanen. 'Bartering is puur een manier om extra omzet te creŰren', aldus de Nederlandse ruilhandelpionier.

Toch is er in Nederland ook ideologische ruilhandel. Bekend zijn de netwerken voor particulieren, de zogenaamde Local Exchange Trading Systems oftewel Lets. Deze ruilkringen zijn verspreid over heel Nederland. Amsterdam ruilt met Noppes, Utrecht met Sterren en Nijmegen doet in Zonnetjes. De handel in ruilkringen blijft voornamelijk beperkt tot het ontstoppen van de gootsteen en zelfgebakken taarten. Zulke vriendendiensten ziet de fiscus door de vingers. Over zakelijke ruilhandel moet wel gewoon belasting worden betaald.

In Amsterdam heeft de Noppes-club enkele jaren geleden in samenwerking met de milieu-groep Actie Strohalm wel een poging gedaan om een ruilhandelnetwerk voor bedrijven op te zetten. Dit Amstelnet telt momenteel ongeveer 70 leden, maar leidt in feite een slapend bestaan. Het netwerk is zo klein dat er weinig te handelen valt.

'We hebben Amstelnet in slaap gedaan omdat we bezig zijn met het opzetten van een nieuw barter-systeem', zegt directeur H. van Arkel van Actie Strohalm. Medio 2001 moet dit nieuwe 'milieu-investeringsnetwerk' het licht zien. In tegenstelling tot het netwerk van Van Straaten, is dit bartersysteem ge´nspireerd op de Freigeldtheorie van Silvio Gesell. 'We kijken goed naar wat de Zwitserse WIR doet en willen ook een lokaal economisch circuit opbouwen.' Winst maken wil Actie Strohalm niet. 'Met het geld dat de ruilhandel opbrengt gaan we milieuvriendelijke projecten financieren', zegt Van Arkel. 'Zonder rente te vragen, zeker.'